zaterdag 29 september 2012

Nijenhuis

VANDAAG: NIJENHUIS. Nou, Hillene, voor jou! een huis dat aan de rechterkant nog een steiger heeft staan, want het is nog niet af! er ontbreekt een stuk dak en heeft verder nog een erker.


VOOR DE NATEKENAARS: Maak eerst een vierkant en zet er dan twee schuine strepen die naar binnen leiden op. Verbind die, maar maak er nog een gat in die niet rond is, maar vierkant-achtig. Nu heb je het dak met het gat erin. Maak een paar wazige horizontale en verticale strepen erin als de dakpannen. en  Gum aan de onderkant een klein stukje weg en maak er dan een erker van (zie voorbeeld). maak naast de erker een deur van ongeveer even hoog als de erker. Een paar ramen (door een vierkantje met daarbinnen nog een vierkantje) en een balkon (zie voorbeeld) verspreiden boven de erker en de deur. een dakkapel (zie voorbeeld) op het dak staat ook mooi. een steiger (zie voorbeeld :)) naast het huis laat zien dat het huis echt nog niet af is.Een horizon erachter. Boom niet aangeraden.vrijdag 28 september 2012

van Veelen

VANDAAG: VAN VEELEN. Martin, daar staat ie dan! Gewoon een heleboel simpele poppetjes. Ze kwamen met veelen!

 VOOR DE NATEKENAARS: Zet éérst de naam bovenaan. Daarna kan je het hele papiertje vullen met mannetjes en vrouwtjes (zie voorbeeld). Geslacht is zelf te kiezen. Romp wel of niet? Kan je ook zelf kiezen.
Grootte kan je ook zelf kiezen. Maar zorg er uiteindelijk voor dat je er een heleboel op het papiertje hebt staan. Deze keer is hij lekker makkelijk. TIP: als je er meer wil maken om ze uit te delen, maak dan kopietjes.

donderdag 27 september 2012

Pilon & speciale

VANDAAG: PILON. 7 verkeerspilonnen bij elkaar met een weg erachter.

VOOR DE NATEKENAARS: Maak een pilon door twee schuin oplopende lijnen vlak naast elkaar te zetten. Ze mogen elkaar niet raken. Uiteindelijk moet je aan de bovenkant zo'n 7 millimeter overhebben. Maak de lijnen ietsje uithellend en verbind ze dan licht naar boven gebogen met elkaar. Teken vlak onder de bovenkant een rondje en zet daar een heel wazig naar beneden hellend streepje. Zet midden tussen de twee schuine lijnen twee strepen die naar beneden dalen, vlak bij elkaar. Ogen erboven optioneel. Aan de onderkant van de pilon teken je een 45 graden gedraaide vierkant, die dus met een hoek naar beneden wijst ( kijk maar goed naar foto). De twee schuine lijnen ook verbinden met een iets dalende, heel wazige lijn. maak deze pilonnen 7 keer, maakt niet uit waar, maar zorg er wel voor dat aan de bovenkant wat ruimte overblijft. Maak 2 rechte lijnen in het midden bovenaan. Verbind ze met een horizontale lijn die in het midden nog een beetje omhoog gaat (kijk naar foto). En zet er weer zo'n 45 graden gedraaide vierkant eronder. Maak twee rood-witte linten (van die waarmee ze de weg afzetten) en verbind ze door de zojuist getekende paal. Maak een weg erboven door twee horizontale lijnen een eindje van elkaar boven elkaar te zetten. wegstrepen optioneel door een aantal parallellogrammen erin te zetten. De wegstrepen mogen verdwijnen achter het lint.
 EN NOG VOOR DE LOVERTJES IN DE KLAS: ROBIN EN JACYRA ;) Een kerkhof op een duin in het noorden! (gemaakt van de achternamen)
Tot Morgen!

woensdag 26 september 2012

van Huizen

Avondfoto, excuses.

VANDAAG:VAN HUIZEN. Een straat met aan twee kanten huizen, een weg en de lucht...

VOOR DE NATEKENAARS:
1) Zet een punt, in het midden. Hoogte mag je zelf kiezen.
2) Maak een straat, die, naarmate hij dichter bij de horizon komt, smaller wordt.Hij stopt uiteindelijk in het punt.
3) Maak een paar strepen op de weg, die ook weer smaller worden en uiteindelijk stoppen bij het punt.
4) Maak aan de rechterkant een stoep door gewoon twee extra strepen ernaast te zetten (kijk nauwkeurig naar foto), die ook bij de horizon stoppen bij het punt.
5) Nog een streep naast de stoep (zie ook stopt in het punt), maakt de scheiding tussen de stoep en de huizen. Maak geen tegels in de stoep, dat maakt het te druk.
6) Zet aan nog een extra streep, beginnend in het punt, die uiteindelijk flink ver van de bodem van de huizen eindigt. dit is de scheiding tussen huis en dak.
7) Maak vanuit het punt een streep die schuin naar boven gaat. Dit is de schuine kant van het dak.
8) Maak vanuit het schuine punt nog een streep die ook eindigt in de rand, ook een stuk boven de scheiding van huis en dak. Dit is het dak zelf. Een paar wazige scheve strepen die kruislings oplopen, kunnen al de dakpannen vormen.
9)  Pak een liniaal, zet hem op het punt, en zet hem op ongeveer éénderde van de hoogte van de grote ruimte tussen de twee scheidingen (scheiding stoep en huis & scheiding huis en dak). Zet drie streepjes. Verder van het punt betekent een bredere streep. Zet de drie strepen niet te dicht op elkaar. Dit zijn de bovenkanten van de deur.
10) Zet gewoon twee horizontale strepen naar beneden vanuit de einden van de streepjes van stap 9. Nu heb je een deur. Raampjes zijn optioneel. Ze gaan volgens dezelfde stap als 9, maar dan in de deuren. En smaller. Zet in elke deur een klein rondje als de deurknop.
11) Raampjes op tweederde van de hoogte van het huis gaan volgens hetzelfde als stap 9, maar dan ook smaller. zet tussen elke deur 2 à 3 raampjes.
12) Doe stap 3-11 ook aan de linkerkant.
13) Maak gewoon een zon door een cirkel met een paar grotere en kleinere strepen als stralen. Wolken zijn ook optioneel (kijk naar foto). Ook optioneel: een paar ogen in de huizen.

dinsdag 25 september 2012

Koelewijn

VANDAAG: KOELEWIJN. Een simpele vriezer, met een fles wijn erin.


VOOR DE NATEKENAARS: Maak een doos die rechtop staat en doe er vier pootjes onder. Maak hem niet te diep, dat is onrealistisch. De deur is in de breedte met eenzelfde lijn als met de bovenkast van de vriezer. De lengte van de deur is ook hetzelfde als de lengte van de koelkast. ( zie demonstratie) Twee roosters - met ijspegels eraan - erin. Zet de fles hierop, en houd het etiket simpel, niet meer dan een gebogen blokje. De ogen aan de binnenkant en de deur. de schaduw kan je laten verdwijnen achter de koelkast, dus houd de koelkast wat breder. een kleine gootsteen met een kraan erin maakt duidelijk dat het wel degelijk in een keuken is.

maandag 24 september 2012

Bos

Weer 's avonds de foto, sorry.

VANDAAG: BOS. Een paar bomen, met de ogen op driekwart hoogte. een is kleiner dan de anderen (zie de groene contouren), dat is een kind, en eentje heeft een paar wimpers op de ogen, dat is een vrouwelijke.

VOOR DE NA-TEKENAARS: Eigenlijk staan er gewoon een paar bomen naast elkaar, en het kan nog helpen om de wortels zo te tekenen alsof ze in de grond slaan. Voor een tweetakkige wortel als een soort telefoon in de grond. Aan de voorkant maar maximaal 5 wortels, en nog 2 à 3 aan de achterkant. Maak het niet druk. Er staan lijnen in de boom als de schors, en je moet niet té nauwkeurig worden, want als je alle blaadjes probeert te tekenen ga je alleen maar grotere rondjes tekenen, dus dan wordt het ongelijk. Dus neem het voorbeeld van de groene lijnen, dat kan helpen. Geen weg die in het bos leidt, want het kan nog lastig met de grootte worden.

Tot ziens en verzend een verzoek!

zondag 23 september 2012

Eerste!

Vandaag heb ik besloten om een blogspot te beginnen; elke dag een tekening van een familiewapen.
Elke dag blog ik een foto van een familiewapen dat ik dan zelf getekend heb. Het zal meestal, of altijd, een schild zijn met een tekening en daaronder wat die betekent.

Jullie kunnen aan mij vragen of ik er één kan maken met zijn/haar achternaam. Ik houd erg van tekenen, en het is ook een project van 'elke dag één'. Het is geen enkele moeite, en ik zal proberen de foto's zo duidelijk mogelijk te maken, zodat anderen ze misschien kunnen natekenen.

VANDAAG: DE VRIES. Als het ware een sneeuwvlok gemengd met een ijskristal en in het midden een soort diamant met twee ogen erin (de ogen komen in elk wapen, als teken van dat er leven in de familie zit). 's Avonds werd deze foto gemaakt, dus hij is een beetje onduidelijk.

VOOR DE NATEKENAARS: Een ijskristal met een diamant erin. De horizontale en verticale takken monden eerst uit in 2 takken die ook op hun beurt weer uitmonden in 2 takken en dan stoppen.  Maak de basistakken verder nog een keer in 2 uitmondend en dan aan allebei de kanten nog een tak die een keer uitmondt in 2. Verbind de splitsing van de basistak weer en maak er dan nog een tak bovenop die ook een keer uitmondt en dan stopt. diagonale takken zijn als een pijl naar schuin boven/onder, dan nog een pijl, dan een uitmonding en stop dan. kijk vooral nauwkeurig naar het plaatje.